Polderdag Voorjaarsdag 2015

Binnen het polderdagcomité en in overleg met de deelnemers is besloten de Polderdag (rond de langste dag) niet meer jaarlijks te organiseren, maar om het andere jaar. In 2013 hebben we ook een editie overgeslagen en dat doen we dit jaar weer maar......

In plaats daarvan zal er een Polderdag - Voorjaarsdag worden georganiseerd die in het teken staat van de lente. Op de eerste lentedag, zaterdag 21 maart, zullen in Albrandswaard diverse (boeren)bedrijven hun deuren openen om de mensen te laten genieten van het voorjaar. Kenmerkend daarvoor zijn de dartelende lammetjes in de wei, maar er zijn nog zoveel meer voorjaarsbodes.

Lammetjes aaien

In de Grienden zal het Zuid-hollands Landschap u de bloeiende spindotters en wilgenkatjes laten zien, uiteraard op diverse bedrijven en dijken in de polder de schapen met hun lammeren, maar ook veulens, kalfjes, biggen en allerlei ander jong vee. Wellicht staan er al vruchtbomen in bloei maar zeker zullen er voorjaarsbloemen te zien zijn - onder andere ook bij Intratuin die dit jaar zal deelnemen.

. De Polderdag - Voorjaarsdag wordt gehouden op zaterdag 21 maart van 10:00 - 17:00 uur en de volgende bedrijven en/of instellingen doen in elk geval mee

Schaapherder Cees van der Sman - Slot Valkesteinsedijk 60
Kudde met 200 schapen en lammeren die grazend onderhoud plegen op dijken en taluds wegen en die in de winter/voorjaar lammeren in een voormalig kassencomplex. Auto's aan de dijk parkeren.

Kasteelgaarde Kasteel van Rhoon - Dorpsdijk 63
Zowel in het Wiel (in het achterbos) als in het voorbos bloeiende planten (sneeuwklokjes o.a.) en struiken. De grond rond en achter Het Kasteel is eigendom van het Zuid-Hollands Landschap die dit ook onderhoudt en er een wandelroute heeft uitgezet (de ijsvogelroute). Deze gaarde van hoge cultuurhistorische waarde kent naast de geschiedenis ook bijzondere natuurwaarden. Een deskundig gids vertelt de bezoeker meer over de geschiedenis van het kasteel, de tuinen en elementen als de perenberceau, de slangensloot of het lindenverband. Meer info http://www.zuidhollandslandschap.nl/natuur-bij-u-in-de-buurt/natuurgebieden/kasteelgaarde-rhoon/.

Restaurant Het Wapen van Rhoon - Dorpsdijk 42
Ontvangt u graag op deze eerste lentedag met een speciale aanbieding van koffie of thee met ambachtelijk Poldergebak (€ 5,50), een ambachtelijke Polder rundvleesburger (ook vegetarische) voor € 6,50 en een ambachtelijke kinderpannenkoek (appel, spek) voor € 3,75

Intratuin, Stationsstraat 5
Naast kleinvee op de "kinderboerderij" zijn hier vooral de voorjaarsplanten en -bloemen te bewonderen voor in de tuin. Veel "getrokken" bollen en struiken staan al volop in bloei om de lente aan te kondigen. Voor veel mensen een must om zo naar buiten te gaan en met een bezoek de eerste voorjaarstekenen te beleven.

Hoeve de Noordburg - Nieuweweg 7
Eigenaresse Marjan Spruijt heeft deze boerderij ook deze keer weer omgedoopt in een eldorado voor kinderen. De broedmachine heeft gezorgd voor jong pluimvee en ook de kleindierenvereniging "Nut en Sport" zal aanwezig zijn met een aantal "kroelbare en aaibare" knuffeldieren, zowel jong als oud. Ook de special Welsh pony's hebben tegen deze datum jonge veulentjes, dus is er genoeg te zien en te beleven langs de Rhoonse Baan.

De Buytenhof - Rijsdijk 98
De zorgboerderij heeft normaliter in het voorjaar diverse jonge dieren zoals lammetjes en biggen, maar deze worden pas in april verwacht. Wel zijn er misschien al kuikentjes als lentebode, maar in elk geval zijn er wat activiteiten en staat, als het weer goed is, de boomgaard deels in bloei. Tijdens de Polderdag-Voorjaarsdag is de Theeschenkerij en de Boerderijwinkel van zorgboerderij De Buytenhof geopend. U kunt een ommetje maken over de boerderij of meedoen aan twee verschillende workshops. Van 10.00 tot 12.30 uur leert vrijwilliger Ben Wiechman u een fruitboom enten. De workshop kost 10.00 € en na afloop neemt u uw eigen fruitboompje mee. U moet zich van te voren aanmelden via joolvanderent@debuytenhof.nl.
Van 13.00 tot 16.00 uur kunnen volwassenen en kinderen meedoen aan de workshop ‘Versier een perenstronk met bolletjes'. Onder leiding van Jolanda van Es kunt u een perenstronk uit boomgaard opmaken met bolletjes, viooltjes, mos en eventueel eierschalen en kuikentjes. De boomgaarden zijn onlangs gesnoeid en dit levert prachtig hout op. Het zijn kunststukjes uit de natuur. De kosten zijn 12.50 euro per stronk. U hoeft zich niet van te voren aan te melden voor deze workshop.

Van der Linden - Oudeweg 2
Heeft nog geen jongvee zo vroeg in het voorjaar maar de Boerderijwinkel is op zaterdag open.

Hoeve Johanna - Oudeweg 4
Zijn niet open voor bezoek deze dag, maar als de omstandigheden goed zijn lopen achter de boerderij en de aangrenzende Essendijk de schapen en lammetjes buiten te dartelen en kunnen vanaf de dijk bewonderd worden.

De Koning - Essendijk 7a
Is een akkerbouwbedrijf maar heeft als neventak altijd nog een hoeveelheid schapen om de dijken te begrazen en onderhouden. Hier huppelen dan ook de lammetjes in de wei rond het woonhuis en op het erf.

De Vossenburg - Korteweg 4
De Fam. Vos heeft, naast een jonge hondenpuppy, een paardenpension (o.a. een hit-actief stalling met een vrije uitloop voor de paarden in kuddeverband) en vooral ook veel lammetjes. Deze zijn van een kruising waarin naast Texels bloed ook het Swifter ras zit. Daardoor lammeren de schapen makkelijker en geven ook meer lammetjes per schaap. Op de boerderij broeden torenvalken, kerkuilen en zwaluwen maar daar is het nog te vroeg voor.

Willemshoeve - Essendijk 68
Fam. Van Prooijen houdt naast volièrevogels een kudde Alpaca's voor de wol. Maart is nog te vroeg voor veulens van deze kameelachtige dieren uit Zuid-Amerika maar ook de volwassen dieren zijn een bezoek meer dan waard.

Natuurgebied Klein Profijt - Schenkeldijk/Golfbaan
Nog een natuurgebied van de Stichting Zuid-Hollands Landschap waar zij, tussen de Carnisse en Rhoonse Grienden de eendenkooi en het natte getijdennatuurgebied Klein Profijt beheren. Afgelopen jaar zijn de bruggen vernieuwd en is er een uitkijkplatform gerealiseerd. U bereikt dit gebied het beste per fiets via het fietspad langs de Rhoonse grienden. Parkeren van uw fiets kan bij de toegang tot het gebied. Parkeren van auto's kan op de parkeerplaats aan het einde van de Schenkeldijk en dan de borden natuurgebied Klein Profijt volgen.
In het gebied staan natuurgidsen klaar met informatie over de natuur in het gebied. Zo bloeien in maart de spindotterbloemen en beginnen de eerste voorjaarsconcerten van allerlei kleine zangvogels. Leuk om eens door een telescoop te turen naar een steltloper op doortrek of met hulp van een kenner de zang van de roodborst, de blauwborst of de 1e tjiftjaf te horen.
Op zaterdagmorgen kunt u het natuurgebied ook op een andere manier beleven door mee te helpen aan de vuilruimactie. Lions Club Rhoon Oude Maas helpt het Zuid-Hollands Landschap deze morgen namelijk met het opruimen van aangespoeld vuil. Wilt u hier aan meehelpen dan kunt u zich aanmelden via de website van NLDoet.

C. van der Stelt - t.h.v. Essendijk 20
De gebroeders van der Stelt houden op dit perceel, en nog een aantal andere weidepercelen waar ze "inscharen", hun schapen om ze in alle rust en beschut te kunnen laten lammeren. Medio maart worden de eersten verwacht, dus waard om er even langs te gaan.

Kind met geitjes

André Heezen Groenten en Fruit - Essendijk 16
Bij velen bekend als het adres waar nog ouderwetse klompen te koop zijn. Maar heeft daarnaast een bloeiende groentewinkel en aanbiedingen voor de tuin. Tevens zijn er schapen en geiten die in de zomer langs de dijken van Albrandswaard grazen. In het "onderhuis", achter de winkel dus, zijn "kraamkamers" gemaakt en kunnen jonge lammetjes (en als het meezit ook jonge geitjes) worden bewonderd.

Abel Grand Café - Albrandswaardsedijk 196
Een rustpunt aan de jachthaven waar u kunt genieten van een kopje koffie met appeltaart voor € 5,00. Een bezoek aan het ontluikende "klimbos" of de "pitch en putt" baan is ook en leuke voorjaarsactiviteit.

Rhoonse Grienden - bij Jachthaven Rhoon - Oude Maaspad
Een van de oudste getijden natuurgebieden waar heerlijk gewandeld kan worden en de eerste voorjaarsboden zich aandienen voor de bezoekers. Meer info http://www.carnissegrienden.nl/

DOWNLAOD HIER DE LOKATIES EN BEZIENSWAARDIGHEDEN

DOWLOAD HIER DE BINNENPAGINA SCHAKEL MET PLATTEGROND (5 Mb)

2015 Map Voorjaarsdag