Proef de Polders 21 juni 2014

Het thema "Proef de Polders" op de langste dag van 2014 is voor meerdere uitleg vatbaar

Uiteraard hopen we dat veel belangstellenden uit de regio een bezoek zullen brengen aan onze polders om het gebied te "proeven". Een groot natuur- en recreatiegebied zo dicht bij huis dat nog bij veel mensen onbekend is. Waar van alles te beleven en te bekijken is. Dus daar willen we de mensen graag aan laten ruiken en proeven.

Verder willen we de mensen graag de producten uit de polders laten proeven. Op deze langste dag worden de asperges nog volop geplukt en zijn ook andere groenten en vruchten (aardbeien) verkrijgbaar. Op culinair gebied zal een samenwerking worden gezocht met de experts van Rotterdamse Oogst die eerder hebben bewezen met de producten uit de polders verrassende gerechten te kunnen bereiden voor een groot publiek. Zij zullen op 21 juni een Boerenlandmaaltijd serveren, waar overigens wel voor moet worden ingeschreven - zie ook het nieuwsbericht daarover.

Een belangrijk onderdeel van het polderleven is ook de natuur, en dan met name de dieren. Boerennatuur is onlosmakelijk verbonden met planten en dieren die proberen om samen te leven en elkaar tot dienst te zijn. De Grienden, voorheen productiebos voor wilgentenen om zinkstukken en manden te vlechten bijvoorbeeld, herbergen een keur aan vogels en dieren. Die elke dag komen "proeven in de polders" omdat dit al sinds eeuwen hun fourageergebied is. Van herten tot eenden en van roofvogels tot patrijzen en fazanten. Het leeft al jaren naast en voor elkaar in goede harmonie. Vandaar dat we dit "buitengebied' ook nadrukkelijk willen betrekken bij de polders.  Zo zullen het Zuid-Hollands Landschap (met openstellen Klein Profijt en de Eendenkooi) en de Vereniging Carnisse Grienden meewerken aan deze Polderdag. Hun terreinen zullen worden opgenomen in de diverse routes.

Wat we ook willen laten zien is de polders door de ogen van een ander. In dit geval door de lens. Verschillende fotografen en filmmakers zijn in de polder actief dit jaar om de vele kanten van het polderleven vast te leggen en te vangen in beelden. Van het werk op de boerderij tot landschappen en natuur. In de verschillende seizoenen en groeistadia een zo breed mogelijk beeld geven van wat groeit en bloeit in de polders van Rhoon is het doel van een overzichtstentoonstelling die deze dag op locatie te zien zal zijn.

Proef de historie van de polders zou een subtitel kunnen zijn hierin. Zo zal een van de oudere bewoonsters uit de polder, Lien Barendregt afkomstig van de Portlandhoeve, als Vrouwe van Portland een kennisquiz over landbouw en historie houden op de Vossenburg.

Dit is een samenvatting van de gedachten die er momenteel leven bij het organiserend viertal. Uiteraard moet een en ander nog verder worden vastgelegd en in een programmavorm gegoten, maar de intentie om weer een mooie editie voor te schotelen is er. De polders van Rhoon zijn "hot" deze winter gezien de tienduizenden ondersteuningen tot het behoud ervan (zie de website) en het waarom willen we graag laten zien en proeven aan onze "supporters". 

Voor de volledige lijst van activiteiten deze dagen zie het nieuwsbericht (en persbericht)

Tot de langste dag 21 juni! Tot de Polderdag 2014!

2014 Educatie Gert

Ook voor de educatieve Scholendag op 20 juni is dit jaar weer veel belangstelling met 8 deelnemende groepen basisschool leerlingen zoals hier bij Gert van Herk in 2012