2012 Polders Culinair & Meer

Zoals elk jaar zal ook dit jaar de Polderdag weer worden opgehangen aan een centraal thema - deze 6e editie zal dat zijn aan de culinaire mogelijkheden binnen ons poldergebied. Vanuit de regio zullen producten en concepten worden aangedragen om dit gebied op de (menu)kaart te zetten in een samenwerking tussen de lokale horeca en producenten.

Meesterkok Ad Janssen van o.a. Het Kasteel van Rhoon zal op deze dag een geheel nieuw gerecht samenstellen uit onze verse streekproducten. Tijdens een unieke buitenlunch tussen 12.30 en 14.00 uur bij de boerderij van Adjan Vos aan de Korteweg 4 wordt de lunch uitgeserveerd aan een aantal prominente genodigden uit de gemeente, de regio en de provincie.

Ook bezoekers van de Polderdag mogen proeven en hebben de gelegenheid om "culinair te polderen" over de toekomst van onze polders met onze prominente tafelgasten. Om 13.00 uur zal er een persmoment zijn.

Het toeval wil dat het idee Polders Culinair ongeveer parallel loopt met het initiatief "Proef Albrandswaard", één van de initiatieven uit de toekomstvisie Albrandswaard 2025. De bedoeling van Proef Albrandswaard is om onze streekproducten te promoten en een duurzame afzet op te zetten waarna er bij alle restaurants van Albrandswaard met regelmaat nieuwe, maar ook oude streekgerechten op de menukaart komen te staan.

Met de buitenlunch en het culinair polderen willen wij een start maken met het initiatief "Proef Albrandswaard". Uiteraard houden we u op de hoogte van de ontwikkelingen en zullen we de onstane nieuwe recepten alsmede een aantal bestaande streekgerechten via deze website communiceren.

Op een smakelijke voortzetting van onze bestaande polders ! 

Comité Polderdag Rhoon,

- Thedie Binder
- Plonie Rooimans
- Adjan Vos
- Wim Gé Warnaar

Lees hier ook het persbericht.

Werkplaats Buijtenland - de Buijtentools

Op de Polderdag zal dit Kunstproject deelnemen en daarom is het goed enige informatie te verstrekken. Het is een project om nieuwe vormen van recreatie te ontwikkelen voor het gebied en dat wordt gedaan in de vorm van Buijtentools - de gereedschappen en werktuigen  om e.e.a. te realiseren. Meer achtergrondinformatie is terug te lezen op de website www.werkplaatsbuijtenland.nl 

De Buijtenpaden - project van Ester van de Wiel en Marnix Tavenier met wandel- en struinpaden over de akkers, door de bomen en weilanden en soms ook over verharde wegen.
Deels speciaal aangelegd en onderhouden door de lokale ondernemers met als doel de polders meer en permanent toegankelijk te maken.  Meer info: www.werkplaatsbuijtenland.nl/buijtenpad

De Buijtenbruggen - kunstwerken over sloten om de paden in een netwerk met elkaar te verbinden, tevens te gebruiken als afsluiting van een deel mocht dat nodig zijn vanwege activiteiten op de percelen (oogsten, loslopend vee, zaaien, gewasverzorging etc.)

De Buijtenkeuken - een mobiele keuken van studio Elmo Vermijs met een houtgestookte oven waar op lokatie een gerecht of menu kan worden bereid. Tijdens de Polderdag zal Pepijn Smeink van De Eendracht ermee op de Vlakkenburg staan en er gerechten maken met lokale ingrediënten.
De keuken kan ook elders in de polder worden opgesteld, is selfsupporting en is echt bedoeld als een "reizende" keuken.  Meer info: www.werkplaatsbuijtenland.nl/buijtenkeuken

Het Buijtenbed - een project van studio Makkink&Bey is het logeren als een vorm van agro-toerisme temidden van de gewassen op een plek in de polders. Een mobiel hotel om tot rust te komen en wakker te worden in een graanakker, tussen de spruiten of in een boomgaard. Voor een dag, weekeinde of week te boeken voor de rustzoekers.
Meer info: www.werkplaatsbuijtenland.nl/buijtenlogies

De Buijtenkwekerij - project van Willemijn Lofvers waar in de polder een wijkakker is ingericht. De WijkAkker is een collectieve akker, die wordt beheerd door de Voedseltuin Rotterdam en bewerkt door vrijwilligers uit de omliggende wijken. Bewoners uit Rhoon, Portland, Rotterdam (Zuid) en natuurlijk ook polder kunnen participeren. Gedane arbeid betaalt zich uit in een aandeel producten. Iedereen die behoefte voelt zich aan te sluiten bij dit initiatief, collectief een akker te bewerken, kan zich op vrijdag melden bij Rosemarijn op de Wijkakker of via info@werkplaatbuijtenland.nl  Meer info: www.werkplaatsbuijtenland.nl/buijtenkwekerij

De Buijtenbrouwerij - project van Henriette Waal waar met een mobiele brouwerij van lokale producten allerlei lekkers wordt gebrouwen zoals sap, siroop, bier, wijn of champagne.  Een experiment waarbij het landschap wordt beproefd van kruid tot fruit.
Meer info: www.werkplaatsbuijtenland.nl/buijtenbrouwerij

Foto's voor de beeldvorming en document met uitleg KLIK HIER om te downloaden