Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Projectontwikkeling Provincie

De Provincie als projectontwikkelaar klinkt u misschien wat vreemd in de oren maar het is wel een duidelijke ontwikkeling.  Naast het feit dat ze proberen dure (landbouw)grond voor een spotprijs en met voorrecht te verwerven willen ze daar ook weer winst mee maken.

Zo hebben ze in hun "inrichtingsvisie" ten noorden van de Essendijk op verschillende plaatsen bouwkavels ingetekend. Met een recreatiebestemming, als ruimte voor ruimte, of gewoon als (zorg)woningen. En zal op termijn de oudste cultuurhistorische polder in het gebied, de aanwaspolder rond de Oudeweg, met diverse bouwwerken worden "verrijkt" waarbij het cultuurhistorisch open poldergebied "verrot" wordt gemaakt.  

ESSENDIJK 22a

Echter, ook in het "natuur" gedeelte ten zuiden van de Essendijk spelen ze een spelletje en meten met twee maten.  Als voorbeeld daarvan heb ik voor u de stukken van Essendijk 22a bij elkaar gezocht. Voorheen was daar het veebedrijf van de familie Boender gevestigd en een aantal jaren heeft de familie Heezen het in bezit gehad.

De heer Heezen wilde graag de bungalow en de veestal slopen en daar 2 bouwkavels van maken. Samen met een architect heeft hij daarvoor plannen ingediend en eindeloos met de gemeente en provincie over onderhandeld en gecorrespondeerd. Maar beide instanties bleven op het standpunt staan dat er een bestemming natuur op zat, dus dat 2 woningen teveel van het goede was - maximaal één woning kon worden toegestaan.

Op het laatst heeft de heer Heezen een ander onderkomen gevonden en elders een historische boerderij gekocht om daar zijn dromen te verwezenlijken.

Maar wat nu met de bungalow en schuur? In een overleg met het PPA en de Carnisse Grienden heeft de omgevingsmanager beloofd dat de opstallen gesloopt zouden worden en dat e.e.a. natuur moest worden. Toen de gesprekspartners daarvan een maand later een bevestiging vroegen bleek de zaak inens anders te liggen. De omgevingsmanager had voor zijn beurt gesproken en ze gingen het toch maar ontwikkelen.

En hoe gaat dat er dan uitzien? Juist, wat bij schrijven van de provincie voor de heer Heezen niet mogelijk was, kunnen ze zelf blijkbaar wel. Er worden alsnog 2 bouwkavels van gemaakt.  Plus op het naastgelegen perceel van de Vlakkenburg ook nog maar een extra kavel. De opstallen zijn inmiddels gesloopt en het wachten is op de eerste bouwaanvragen.

Wordt vervolgd . . .