Polders in beeld - de Kunstboerevard

We hebben bij een van de eerste Polderdagen een fotowedstrijd georganiseerd met de titel "Polders in de Picture". Daarop voortbordurend is een iets bredere aanpak bedacht met het project "Polders in Beeld".

Landschapskunst 2009 schilderij Schenkeldijk

De polders en grienden tussen Rhoon en Barendrecht vormen namelijk voor veel mensen een bron van inspiratie om zaken vast te leggen - hetzij met de penseel, de camera, houtskool, waterverf, beeldhouwend of op andere manieren vorm gegeven.

Tussen het vastleggen hiervan, wat we mogen scharen onder de noemer kunst, en de boer is vaak eenzelfde band en liefde met en voor de natuur. Een boer is namelijk afhankelijk van de natuur en heeft daar respect voor. Met liefde, vakkennis en een brede algemene ontwikkeling is hij in staat het beste uit de natuur te halen. Hij is daarvoor alle seizoenen in de weer, creëert van alles en nog wat en haalt daar veel voldoening en een inkomen uit. Het is een beetje van je hobby je beroep maken en andersom. Dat kan ook bijna niet anders, want anders hou je het geen leven lang vol want vergis u niet: boeren is vooral hard werken, hopen dat de natuur meewerkt en op gunstige prijzen voor je producten.

De kunst van het boeren, daar moet je ook aanleg en een drive voor hebben. Inspiratie en een bepaalde kijk op zaken waarop je creatief moet kunnen inspelen. Maar daarnaast zijn wat ze doen, de omgeving waarin ze werken of die ze maken (boeren worden niet voor niets de beheerders en stoffeerders van de polders genoemd) voor anderen vaak weer de inspiratiebron om dat vast te leggen of er iets mee te doen.

Die combinatie levert hopelijk een mooi overzicht op van ontwerpen, schetsen, beelden, foto's, schilderijen, aquarellen en wat er nog meer te bedenken valt. Met beelden van de polders, het boerenleven, de grienden, kortom het buitenleven van Albrandswaard. We hopen op de Polderdag 2010 veel hiervan terug te zien op de diverse locaties in de polders. Zo zullen op de Vossenburg, 't Buytenlandt en de Buytenhof exposities worden ingericht van verschillende "amateur" en "professionele" kunstenaars. Maar dat onderscheid willen we deze dag zeker niet maken - het gaat om het totaalplaatje van onze voorstelling hoe we het gebied zien.

Het is eigenlijk gewoon het vastleggen van onze polders voor de generaties na ons - want na de voorgenomen transformatie en plannen die er zijn kunnen we het onze kinderen alleen nog maar op papier laten zien. Helaas.

Landschapskunst 2009 combischilderij vdBelt en coVorig jaar (2009) hebben veel inwoners van Albrandswaard tijdens de Kunst- en Atelierroute onder leiding van Willem van den Belt een prachtig schilderij gemaakt over onze polders.

Tijdens de Polderdag is dat aan de burgemeester Harald Bergmann overhandigd. Waarbij de wens is uitgesproken om dit toch vooral zo te behouden voor het nageslacht.

Het collectieve kunstwerk, met bijdragen van vele mensen uit de regio, staat sindsdien in de ontvangsthal van het Gemeentehuis van Albrandswaard.

De bevolking heeft daarmee aangegeven en ook vorm gegeven hoe men de polders het liefst zou zien ingericht. Hoewel de politiek en beleidsbepalers er bijna dagelijks langs zijn gelopen, blijkt er weinig mee gedaan te zijn. Dat is jammer en een gemiste kans. Blijkbaar is er daar minder "creativiteit" en "inspiratie" om de boeren en hun kunst en liefde voor ons landschap te bewaren .....