Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Nieuws

Polderdag 2014 wederom een groot succes !

Het weer werkte natuurlijk mee, er was veel publiciteit geweest in kranten en via de radio en er was een mooi aanbod van wisselende activiteiten op en rond de boerenbedrijven. Kortom, voldoende redenen voor veel mensen om tijdens de Polderdag 2014 de Rhoonse polders in te trekken.

Voor de Vroege Vogels was in het ochtendprogramma Chris Natúúrlijk van Radio Rijnmond tussen 08:00 en 09:00 al te horen wat er deze dag zoal te beleven zou zijn en waarom men naar dit gebied ten zuiden van Rotterdam zou moeten komen. (http://www.rijnmond.nl/programmas/chris-natuurlijk/berichten/21-06-2014/proef-de-polder-bij-rhoon)

De officiële opening door burgemeester Hans Wagner was op zich al uniek. Per aanspanning (een prachtig Fries paard en wagen) werden zijn vrouw en hij, in gezelschap van oud-wethouder Raymond van Praag, naar de Essendijk/kruising Leidingstraat gereden. Alwaar hij in de bak van een telescoopkraan tot een hoogte van 27 mtr werd gehesen om daar "zijn" grondgebied in ogenschouw te nemen. Zoals hij later, met beide benen weer op de grond, ook verwoordde een van de redenen om te solliciteren naar het ambt van burgemeester in Albrandswaard: het groene karakter dat na het rapport van Veerman een beduidend andere invulling lijkt te krijgen dan de provincie voor ogen stond. En daar was niet alleen hij, maar ook de rest van de Gemeente Albrandswaard blij mee.

Op zijn hoogste punt kwam ook de eerste hop-on, hop-off "Polderpendelbus" met als gids deskundige Thedie Binder langsrijden en maakte een stop op deze locatie waar ook de regionale schaapsherder Cees van der Sman met zijn honden en schapen een demo schapendrijven gaf. Het mobiele schaapherdersmuseum werd niet overgeslagen en werd gedurende de dag goed bezocht op dit punt.

De burgemeester maakte dankbaar gebruik van de bus om richting startpunt mee te liften en daar een volgende officiële handeling te verrichten, maar hij keerde later in de middag terug met zijn rode bank. De overige, naar schatting 2000 mensen over de hele dag, maakten enthousiast gebruik van het geboden programma en het was overal gezellig druk. Per fiets, wandelend via de weg, het Akkerpad of Vossenpad, per auto, per aanspanning of met de Polderpendelbus was het overal een drukte van belang in de polder.

Maar ook in de periferie van de polder, want er was dit jaar nadrukkelijk een samenwerking gezocht met het Zuid-Hollands landschap. Gewoon om het thema "Proef de Polders" ook op een andere manier kracht bij te zetten. Al eeuwenlang komen dieren uit het randgebied "de Rhoonse en Carnisse Grienden" namelijk proeven van de polder om daar te fourageren. En die symbiose werd nog eens verder ingevuld door de excursies die het ZHL de hele dag organiseerde vanaf de P-plaats aan het eind van de Schenkeldijk. Onder leiding van ervaren gidsen kon met niet alleen bij "Klein Profijt" kijken, maar was voor deze gelegenheid ook de Eendenkooi te bezichtigen. Voor veel bezoekers een unieke ervaring.

Voor de kinderen was het vooral op Hoeve Noordburg goed toeven. Daar waren, naast allerlei activiteiten rond de pony's, een springkussen opgesteld en had de kleine huisdierenvereniging "Nut & Sport" een hele verzameling dieren met een hoge aaibaarheidsfactor uitgestald. Tel daarbij op het hoefijzerschilderen, het rijden op de pony of het zelf mennen in een ponywagen en de geestdrift is voorspelbaar. Het spreekwoord zegt "een kinderhand is gauw gevuld" maar men had er enorm veel werk van gemaakt om het voor de kinderen echt een belevenis te laten zijn.

Op een steenworp afstand mocht ook de Buytenhof veel mensen ontvangen. Daar is het altijd al een drukte van jewelste, en zo ook deze dag. Er werden rondleidingen gegeven door de opstallen en over de akkers en boomgaard waar mensen o.a. aardbeien konden plukken. Daarnaast is alle levende have een gewild artikel voor jong en oud - de schapen, koeien, varkens, kippen en paarden zijn populair. In de thee-schenkerij kwam men bijna handen tekort om de bezoekers te ontvangen en ook de boerenlandwinkel moest tegen het eind voor sommige producten "nee" verkopen. De Vereniging Carnisse Grienden had over belangstelling ook niet te klagen en mocht vele nieuwe donateurs noteren.

Aan de andere kant van het gebied was het bij Kooijman, met de bijna traditionele speurtocht over het bedrijf en als startpunt voor de mensen uit de richting Barendrecht, gezellig druk. De Willemshoeve, met de specifieke Alpaca's trok veel bekijks en bij de Klerk waren naast het uitgebreide overzicht van landbouwmachines ook een aantal historische tractoren opgesteld die veel publiek trokken. De aanwezige Polderdochters de Klerk mochten voor hun petitie de nodige handtekeningen in ontvangst nemen, waaronder vanuit de Hedwigepolder 16 volle lijsten (= ruim 300x), zodat hun einddoel van 40.000 nu wel erg dicht benaderd wordt.

Van Herk kunnen we als regionale moestuin van Rotterdam in dit rijtje niet overslaan. Daar verwonderden zich ook de vrijdag ervoor, op de Polderdag-Scholendag, honderden scholieren en op zaterdag ook volwassenen over de variëteit in groenten en gewassen die daar met de nodige zorg worden geteeld voor het vers en groen voeden van de regio. Altijd een mooi plaatje al die rijen andijvie, sla, kroten, kool, uien en meer en goed bezocht ook.

In het hart van het gebied tenslotte dan de Vossenburg, de boerderij van de familie Vos met een paardenpension (traditioneel en hit-actief stalling) en allerlei activiteiten. Er is daar al een aantal jaar een koffiehoek voor de bezoekers en de bejaarden die per gesponsorde busjes in de ochtend en middag hun jaarlijkse uitje in de polders beleven. Ook dit jaar waren de roofvogels weer present en er was ook een beurs voor tweedehands paardenspullen. Een aantal fotografen had een expositie ingericht met foto's van de polders en grienden en de Vrouwe van Portland had er een landbouwkennisquiz gemaakt. Daarnaast was het het vertrekpunt van de aanspanningen, dit jaar allemaal Friese paarden met menkarren, voor een rondje door de Molenpolder. En in de middag werd het "voorplein" ingericht met banken en tafels waar mensen iets konden eten en drinken. Er was de verse bakker "Jeroen bakt"en een worstenmakerij annex rokerij van Wild Vleesch, de ciderpers van Werkplaats Buijtenland was aanwezig naast regionaal gebrouwen bier van Brouwerij Maallust. En in de Buijtenkeuken werd ondertussen met gebruik van lokale producten (rode biet, ui, sla, krielaardappels, kool etc) door het team van Rotterdamse Oogst een heerlijke Boerenlandmaaltijd bereid. Met een muziekje erbij was het daarbij goed en heel gezellig toeven tot zonsondergang, met een wisselend publiek van locals, mensen uit de dorpen en stad en sympathisanten van het platteland.

Rond de klok van half negen werd de maaltijd even "stil" gelegd om de parachutesprong mee te maken van Marjolein Klein, die als sympathisant en leverancier van handtekeningenlijsten winnares was geworden de door Skydive Rotterdam ter beschikking gestelde prijs: een duosprong met video-verslag waarvan de landing werd voorzien en uitgevoerd op de weide bij de Vossenburg.

We kunnen stellen dat het organiserend comité en alle vrijwilligers en deelnemende bedrijven en instellingen terug kunnen zien op een enorm geslaagde 7e editie van de Polderdag op deze langste dag. Een speciaal woord van dank voor alle vrijwilligers en medewerkers aan het slagen van deze dag.

En in het bijzonder ook de sponsoren die door hun bijdragen (in geld of natura) dit mede mogelijk hebben gemaakt.

Voor beeldmateriaal en foto's kunt u terecht op onze website en dan bij "Fotoalbums polders" : 2014 Polderdag of 2014 Polderdag-Scholendag

« Terug naar het overzicht