Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Nieuws

21 juni: Proef de polders van Rhoon op de langste dag

21 juni 2014 Zevende Polderdag Rhoon

Om de mensen uit de regio bekend te maken met het karakteristieke landbouwgebied in de Rhoonse polders dat men wil transformeren tot een "natuur- en recreatiegebied" voor een betere leefbaarheid voor de Rotterdammers, stellen bewoners en boeren hun akkers en boerderijen open voor het publiek.

IJsselmonde vormde vroeger "de moestuin" van Nederland en wordt nog steeds als zodanig door de boeren gebruikt. Veel boerderijen doen aan "huisverkoop" in de achtertuin van Rotterdam. Vooral de laatste jaren is het boerenleven sterk in de belangstelling komen te staan (zie o.a. "boer zoekt vrouw").
De moderne jachtige mens heeft een hang naar het rustige verleden, waar alles nog puur natuur was en waarin mensen met eigen handen zorgden voor eten op de plank. Boeren dus.
Dat doen ze nog steeds. Zij laten u deze dag graag zien waar uw vlees en de patat vandaan komt, dat appelmoes niet uit de fabriek- en melk niet in de supermarkt wordt gemaakt.
De jongste generaties vervreemden van het platteland en daarom heeft dit gebied, zo dicht bij de stad, een grote educatieve betekenis. Het beeld wordt compleet als je de cultuurhistorische waarde van deze polders kent, waarin de bewoners al 500 jaar hun land verdedigen tegen het water en stukje bij beetje hebben ingepolderd met dijken. Het zou, zeker ook met het oog op de toenemende wereldvoedselschaarste, zonde zijn om zo'n vruchtbaar en uniek gebied volledig op te offeren aan "nieuwe" natuur en recreatie. Met deze nieuwe plannen verjaag je de boeren, die dit land hebben gemaakt en het ook gratis onderhouden, van hun land en eigendom. Vandaar deze Open Dag met alle facetten van het landleven in de polders. Om de mensen bewust te maken van wat ze dreigen kwijt te raken.

Inmiddels is onlangs het advies van de heer Cees Veerman uitgekomen, waarin hij de aanbeveling doet de polders te behouden en niet om te vormen naar natte natuur. Een stap in de goede richting. Maar dat is voor de meeste boerenbedrijven nog geen garantie dat zij ook daadwerkelijk hun bedrijf op een normale manier uit kunnen blijven oefenen, ze krijgen 6 jaar de tijd gekregen om daar verder aan te werken. Maar alle acties en aandacht hebben ertoe geleid dat de provincie is terug gefloten en gedwongen wordt op een andere manier (niet van bovenaf opgelegd, maar van onderaf met de bewoners en boeren) te werken. Een weloverwogen rapport dat nadere uitwerking behoeft maar al veel positieve kanten heeft voor de toekomst van onze polders.

De aftrap voor deze edite wordt gegeven op 20 juni wanneer de educatieve waarde van onze polders onder de aandacht wordt gebracht, een project dat ook vorige jaren onder de noemer Polderdag-Scholendag is ingezet. Dan zullen 8 groepen schoolkinderen een aantal bedrijven bezoeken om daar, vergezeld van toegepast lesmateriaal, meer te weten te komen over voedselproductie en de gebruikte methoden en middelen om dit te realiseren.

Zoals elk jaar wordt aan de Polderdag een bepaald thema toegekend. Dit jaar staat de 21e juni dan ook in het teken van Proef de Polders. We laten u graag proeven en genieten van al het moois in de polders, maar er kan ook daadwerkelijk geproefd worden. Rotterdamse Oogst zal op de Vossenburg aanwezig zijn met diverse voedingszaken, zoals de buitenbrouwerij, een jagersbar, een worstendraaier en bakker.  's Avonds zal er door Rotterdamse Oogst ook een boerenlandmaaltijd worden bereid. Daarvoor moet u zich wel van tevoren opgeven (http://www.rotterdamseoogst.nl/projecten/10-de-boer-op )

De dag zal omstreeks 10:00 uur worden geopend door burgemeester Hans Wagner die met een aanspanning naar de hijskraan op de Essendijk gereden zal worden. Waarna hij in de liftbak naar boven gehesen zal worden om daar de Polderdag te openen. Daarna zal hij met zijn rode bank tot de middag deel uitmaken van de Polderdag en met de bezoekers in gesprek gaan

Gedurende de dag zal er een gratis pendelbus (de grote gele Amerikaanse schoolbus "Drive to Connect") rijden waar u kunt op- en afstappen. Hop-on , hop-off wanneer hij langskomt. Elke anderhalf uur (10:00 - 11:30 - 13:00 - 14:30 - 16:00) vertrekt deze vanaf Grand Café Restaurant Abel (bij de jachthaven) om vandaar een rondje door de polders te rijden. Via o.a. Essendijk, Schenkeldijk (Klein-Profijt ern Eendenkooi), Zeedijk, de Golfbaan, Blindeweg richting Koedood (Portland/Carnisselande), terug via Essendijk, Vossenburg, Oudeweg, Rijsdijk, Buytenhof, De Noordbrug, Rijsdijk, Omloopseweg en Essendijk weer naar startpunt Abel.

Deze bus voert u o.a. langs de Essendijk waar u in een bak met een hoogwerker tot een hoogte van 27 meter wordt gelift om zo een spectaculair zicht over de polders te hebben. Terwijl in de wei naast u de regionale schaapherder Cees van der Sman met zijn hond een demonstratie schapendrijven zal geven.

Er is een wandelroute uitgezet om de bezoekers een rondje door de polders te laten maken. Dit jaar gaan we daarmee nog meer langs de landerijen en over de akkerranden lopen, dus wat meer "ongebaand" en avontuurlijker, zoals slootje springen met de polsstok. Wandelaars kunnen ook weer het twee jaar geleden geopende boerenlandpad "Vossenpad" lopen over de akkers en door de Rhoonse- en Carnisse Grienden. Ook kan men (langs het Vossenpad, met pendelbus of ander vervoer) naar de P-plaats aan het einde van de Schenkeldijk gaan waar het Zuid-Hollands Landschap een OPEN DAG heeft voor natuurgebied Klein Profijt en de Eendenkooi, waar natuurgidsen aanwezig zijn om u rond te leiden. Maar ook kan er gewandeld worden langs de Koedoodzone, de Rhoonse Weide en de nieuw geopende Groene Verbinding met wandelpark richting de Rijsdijk v.v.

Ook dit jaar zijn weer 2 fietsroutes uitgezet, een korte en een lange. Voor mensen van verder weg een mooie gelegenheid om het gebied te verkennen - je kunt zelfs met de fiets in de metro stappen en naar Rhoon komen (station Rhoon op de Erasmuslijn van Spijkenisse > Rotterdam Centraal v.v.).

Tijdens hun rondjes kunnen de bezoekers de verschillende gewassen herkennen aan gewasborden in het veld, die het hele groeiseizoen zullen blijven staan. Zodoende kan men mooi de verschillende ontwikkelstadia en kleurwisselingen van de gewassen blijven volgen, tot en met de oogst aan toe.

Op het land en rond de boerderijen kunnen mensen zich laten informeren over de teelt van diverse gewassen, over mechanisatie en over dieren en hun huisvesting. Er komen in de polders steeds meer paard-gerelateerde voorzieningen zoals pensionstallen en maneges. Een nieuw concept is de hit-actief stalling die op de Vossenburg is gerealiseerd. De paarden kunnen hier in groepshuisvesting los lopen en zelf actief de hele dag met elkaar als kudde optrekken en in beweging zijn en zich van eten en drinken voorzien. Hier wordt ook een fototentoonstelling gehouden met foto's en beelden van de grienden en polders (o.a. Isabelle Boon, Jeroen van Wisse e.a.). Tevens zal een digitale porterfotografe aanwezig zijn van 11:00 - 15:00 uur om foto;s te maken van bezoekers. Men kan poseren op de trekker, met paard, een strobaal met riek of anderszins tegen een vergoeding van 3,50 per digitale foto of 10,00 voor drie stuks. Ook zal de Vrouwe van Portland, Lien Barendregt, aanwezig zijn met een landbouwkennisquiz. Verder is daar bakker "Jeroen bakt brood" en zal er een ruilbeurs voor tweedehands paardenspullen zijn. Ook spectaculair om te zien zijn de roofvogels. Tesamen met de activiteiten van Rotterdamse Oogst en Werkplaats Buijtenland zal het aan de Korteweg dus een drukte van belang zijn

Op zorgboerderij De Buytenhof worden diverse activiteiten georganiseerd. Daar is heel veel te zien op het gebied van multifunctionele landbouw en worden ook verschillende landbouwhuisdieren gehouden. Van die dieren worden heerlijke producten gemaakt zoals verse worst. Deze zullen ook op de Polderdag in een speciaal lunchgerecht worden verwerkt en ter consumptie aangeboden. Vanwege het 10 jarig bestaan staart er gedurende 6 weken een kunstobject op de Buytenhof, namelijk de Canvaskapel van Otto de Bruijne. Er zullen rondleidingen worden verzorgd en ook zal Daniël de Graaf, de schaapsherder, demo's schapen drijven geven. Verder zal de vereniging Carnisse Grienden aanwezig zijn om bezoekers te informeren over hun activiteiten

Vlak daarbij zal op hoeve de Noordburg bij Welsh pony fokkerij High Flown Stud een leuke dag vol activiteiten voor kinderen zijn. Het ligt net aan de andere kant van de Rhoonse baan (viaduct Rijsdijk oversteken) en daardoor iets moeilijker vindbaar, maar zeer aan te bevelen. Je kunt er zwaluwnesten tellen, hoefijzer versieren, deelnemen aan een tekenwedstrijd of aan een quiz. In de ochtend zal er een dressuurwedstrijd voor kinderen worden gehouden. Er kunnen ook ritjes worden gemaakt op een pony of in een rijtuig met een pony er voor. Er is een knuffelhoek met cavia's, konijnen en veulentjes en er zullen wat kramen met leuke spullen zijn o.a. van het Edu Delta College uit Barendrecht, met 2e hands paardenspullen en ruitersportkleding. De kleindiervereniging Nut & Sport zal aanwezig zijn, er is een konijnenshop en ook een springkussen. Dus volop vertier ook, vooral voor kinderen.

Richting Barendrecht zullen extra activiteiten op de boerderijen worden georganiseerd. Kleine huisdieren maar ook Alpaca's en een speciaal schapenras Kerry Hill op de Willemshoeve van de familie van Prooijen. Daar zullen ook wolproducten, gemaakt van de Alpaca worden aangeboden zoals kleding en schoeisel gemaakt door de locals in Peru. Ook aan de Essendijk vinden we de vollegrondsgroententeelt en akkerbouw bedrijven van de Klerk en van Herk en aan de Koedood bij de familie Kooijman is ook het bedrijf open voor bezoek. Bij de Klerk (9a) zullen de Polderdochters Sharona en Marielle te bewonderen zijn alsmede een verzameling historische tractoren.

Dit jaar doet ook een van de laatste melkveehouderijbedrijven van het eiland mee, namelijk die van de de Fam. Noordzij aan het Weegje te Rhoon. Daar kunt een een ligboxenstal bewonderen met het hele scala aan machines en dieren om uw dagelijkse pak melk te produceren. Van kalfje tot pink tot hokkeling tot vaars en uiteindelijk melkkoe. En niet te vergeten de imposante eigen fokstier van het bedrijf.

Ook de menners die met hun aanspanningen met koetsen de bezoekers door de polders rijden hebben aangegeven hun medewerking weer te verlenen. Natuurlijk rijden er ook weer de door Taxi Vlasblom en Zoeteman gesponsorde busjes om de ouderen uit de "bejaardenhuizen" van de Hooge Werf en de Klepperwei rond te rijden en een blik in de polders te gunnen.

Onderweg is er gelegenheid om even bij te komen van alle indrukken en wat te nuttigen in de theetuin of op een terras bij de Buytenhof, Brasserie de Rhoonse Polder en bij Abel Grand Café Restaurant en op de Vossenburg zorgt Intratuin voor koffie. Kortom te veel om op te noemen.

Vorig jaar kwamen de meeste bezoekers te voet of per fiets. Maar mensen die van ver weg komen kunnen die parkeerplaatsen natuurlijk nog steeds gebruiken. (P-plaatsen bij de Carnisse Grienden, Rhoonse Grienden en sportcomplex Omloopseweg).

Startpunten zijn er

  • aan de Rhoonse kant bij De Noordburg (Nieuweweg 7),
  • Centraal bij De Vossenburg (Korteweg 4) en
  • voor Barendrecht/Portland/Carnisselande bij de fam. Kooijman (Koedood 29).

 

Alle opengestelde deelnemende bedrijven zijn herkenbaar aan de rood-wit-blauwe vlag. De website www.polderdag-rhoon.nl is weer van "verse" teksten voorzien. Daar kunt u dan ook de laatste informatie lezen en vanaf 14 juni de routes downloaden.

« Terug naar het overzicht