Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Nieuws

Polders Culinair en Polderdag Rhoon een succes!

De 6e editie van de Polderdag heeft voldaan aan alle verwachtingen. Regende het 's morgsn vroeg nog, om 8 uur brak de zon door en die heeft bijna de hele dag geschenen met af en toe wat wolkenpartijen - maar dat is weer goed voor de plaatjes die Hollandse wolkenluchten.

Zowel bezoekers als deelnemers waren enthousiast over zowel de opzet van de dag als het gebodene. Het thema van dit jaar, polders Culinair, was niet alleen voor de deelnemende horecabedrijven een eye-opener. Ook de bezoekers verbaasden zich over de hoeveelheid en variatie in producten die er zo dicht bij de stad geteeld worden. Een mooie uitstalling hiervan op de Vossenburg gaf een goed beeld van wat er zoal te koop is in de polders.

Polders Culinair
Drie lokale restaurants waren voor deze Polders Culinair de uitdaging aangegaan om met streekproducten een gerecht te maken. Brasserie de Rhoonse Polder (Golfbaan) had een heerlijke groene aspergesoep gemaakt als voorgerecht. Meesterkok Ad Janssen had namens zijn GasteRhoon Groep (o.a. Kasteel en Wapen van Rhoon) het hoofdgerecht gemaakt. Een naam moet er nog verzonnen worden maar de Polder Passie lag goed in de mond, evenals het geserveerde overigens. Gekookte krielaardappeltjes met een heerlijk bereid Matzalitka varken (Hongaars scharrel-wolvarken van de Buijtenhof) vergezeld van een groentengarnituur van groene asperges, plantuitjes, peen en een groentenschotel met o.a. bloemkool en tuinbonen.

Het nagerecht was door Erwin Roedolf, meesterbakker van Broodhuijs ZieZo gemaakt en bestond uit aardbeienbrood met verse aardbeien en zelfgemaakt ijs. En daarbij werd rode en witte wijn geschonken met Rhoonse roots - via het Wijnhuis Rhoon was namelijk witte en rode wijn gesponsord. Weliswaar afkomstig uit Griekenland maar van een wijngaard die daar wordt gerund door "een meisje uit de polder" (geboren als Annette van Kampen, Essendijk 34) die haar hart is gevolgd en daar haar grote liefde en bestaan heeft opgebouwd. Ad Janssen informeerde de bezoekers over zijn culinaire ervaringen met de lokale producten en de aftrap van het project Proef Albrandswaard werd door wethouder Raymond van Praag tijdens de buitenlunch verder toegelicht.

Agrogids
Ander bijzonder item deze dag was de medewerking van Werkplaats Buijtenland. Dit is een kunstenaarscollectief die allerlei "tools" hebben ontwikkeld die in de toekomst door bewoensre en boeren uit de polder gerbuikt zouden kunnen worden om een meer recreatieve invulling te geven aan het gebied. Met verplaatsbare objecten zoals een Buijtenbed (logeeradres), de Buijtenkwekerij (wijkakker om groenten etc te telen), een Buijtenbrouwerij (om cider en wijn te maken), een Buijtenkeuken (om ergens in het veld voor een gezelschap een maaltijd te koken) en de Buijtenpaden (een wandelnetwerk verbonden met Buijtenbruggen om lopend het gebied te verkennen). Speciaal voor het leren lezen van het landschap en de polders hebben zij een Agrogids ontwikikeld die deze dag dan ook werd gepresenteerd. Daarin staat de wandelroutes plus aan de keerzijde veel informatie over de gewassen, planten en dieren in de polders die je op je wandeling kunt tegenkomen. Een heel leuk en leerzame uitvouwbare kaart die door de aanwezige bezoekers met veel enthousiasme werd ontvangen.

Onderweg
Ook op de diverse locaties was het behoorlijk druk. Op de Buijtenhof is er altijd veel te doen en zo ook nu. Naast hun "normale" activiteiten waren ook nu weer de Carnisse Grienden aanwezig en werd er in een middagmatinee verschillende keren de documentairefilm ONLAND vertoond.

Bij de Noordbrug was het ook een levendigheid en drukte van belang bij de ponyfokkerij met alles wat Kees en Marian daar omheen hadden verzonnen. Van ponyritjes tot een quiz met een hele uitstalling paardenspullen en van kleine huisdierenvereniging Nut en Sport.

De Vossenburg had ook veel aanloop en dat was tevens de locatie waar de Polders Culinair hun beslag vonden. Veel belangstelling voor de hit-actief stalling maar ook voor het akkerbouwbedrijf.  Het was ook het rust- en ravitailleerpunt voor de menners met hun aanspanningen maar ook voor de bejaarden die in hun door Zoeteman gesponsorde taxibusjes de ronde door de polders maakten. De koffie van Intratuin en de koek van AH smaakten hen best. De Oudheidkamer was ook weer present evenals een overzicht met werk van diverse kunstenaars die de polders geschilderd of geaquarelleerd hadden.

Verderop in de ligboxenstal van Noordzij was er ook volop bezoek en ook in de "moestuin" van Gert en Ellen van Herk een gezellige drukte. Deze kant van de polders (met ook de Fam. Kooiman en de Klerk) hadden eerder in de week ook al een ronde bezoekers gehad met het Polders Educatief project : 75 schoolkinderen uit groep 7 van De Parel waren als voorloper op de Polderdag alvast langs geweest. En gelukkig was Wim van Prooijen uit het ziekenhuis en weer bij machte om getuige te zijn hoe Els de rondleidingen bij de Alpaca's en Kerry Hill schapen verzorgde. Ook voor de tentoongestelde Alpacawol attributen was veel belangstelling.

Wat dit jaar minder was, betrof het aantal wandelaars. De uitgezette wandelroutes werden maar minimaal belopen, ondanks het fraaie wandelweer en de aantrekkelijke items om langs te lopen. Zodoende kwamen er bij de Molenplaats van Siem Barendregt maar mondjesmaat mensen langs alsook bij een aantal "Buijtentools" die onderweg stonden opgesteld. Laten we maar uitgaan dat het niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit gaat en dat de mensen die wel de stoute wandelschoenen hebben aangetrokken een prachtige dag hebben gehad.

Wij als organisatie in elk geval wel - er zullen altijd wel verbeterpunten blijven (die horen we ook graag natuurlijk) maar dit was zeker weer een dag om in te lijsten en die enthousiasme oproept  tot een vervolg.

Met dank aan....
Tenslotte, met het gevaar iemand te vergeten, onze dank aan alle deelnemers, speciaal de bedrijven die hun akkers en erven hebben opengesteld voor deze Polderdag. Daarnaast uiteraard de vrijwilligers die o.a. stands bemand hebben of actief zijn geweest bij het mennen,  in de begeleiding van de bejaarden of het schenken van koffie en frisdranken.

Maar ook de "buitenstaanders" en sponsoren van deze dag voor hun actieve of passieve inzet:

 • Ad Janssen, Gaste Rhoon (o.a. Kasteel van Rhoon, Wapen van Rhoon)
 • Erwin Roedolf, Broodhuis ZieZo
 • Simon den Toom van Wijnhuis Rhoon voor sponsoring van de wijn
 • Annette van Kampen voor de Griekse wijn met Rhoonse Roots (www.karanika.com)
 • Olaf Bruinenberg, MCD, voor de buitenkeuken en het water
 • Marianne de Vette, John (de kok) en Lida van Brasserie Rhoonse Polder
 • Ad en Wiard Visser van De Buytenhof voor de sappen en het sappige varken
 • Hans de Groot van Proef Albrandswaard voor zijn kramen
 • Raymond van Praag, wethouder gemeente Albrandswaard
 • Thijs van Giezen, gemeente project Toekomstvisie Albrandswaard
 • Wildbeheerseenheid IJsselmonde
 • Werkplaats Buijtenland, Ester van de Wiel en haar mede kunstenaars
 • Taxibedrijf Vlasblom en Wil Vlasblom voor de co-sponsoring van de taxibusjes
 • Zoeteman's Aannemingsbedrijf voor co-sponsoring van de bejaardentaxibusjes
 • Henny Heezen Catering voor de lunchpakketten
 • Intratuin - Leen Zevenbergen voor de koffie en
 • AH - Jurgen Mahu voor de koek erbij

En natuurlijk de toeleveranciers & sponsoren van de verse groenten:

 • Henk van der Linden
 • Gert van Herk
 • Adjan Vos
 • Theo de Waard
 • Jan Polak
 • Wiard Visser
 • Wout van der Waal
 • Wim van Turenhout
 • Hugo Kooijman

 

We hopen dat in 2013 de polders nog niet onder water zijn gezet of ingericht als nieuw nat natuurgebied zodat er reden is om dan weer een volgende Polderdag te organiseren.

Organisatiecomité Polderdag Rhoon
- Plonie Rooimans
- Thedie Binder
- Adjan Vos
- Wim Gé Warnaar

Voor foto's van de Polderdag, de Polders Culinair alsmede Polders Educatief zie de Fotoalbums

« Terug naar het overzicht