Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Extra activiteiten rond de Polderdag

Naast het bezoek aan boerderijen en bedrijven zijn er ook andere bezienswaardigheden. Langs de route zullen verschillende activiteiten ontplooid worden en zullen diverse groeperingen hun werkzaamheden aan de bezoekers laten zien. Deze zijn geconcentreerd op een aantal vaste punten waar zowel de wandelroute als fietsroutes (bijna) langslopen.

Officiële opening Burgemeester Wagner & oud-wethouder van Praag
De dag zal omstreeks 10:00 uur worden geopend door burgemeester Hans Wagner vergezeld van oud-wethouder en polderdeskundige Raymond van Praag die met een aanspanning naar de kruising van de Essendijk met het fietspad langs de leidingstraat worden gereden waar zij op 27 mtr hoogte de Polderdag zullen openen. Hierrna zal burgemeester Wagner met zijn rode bank tot de middag deel uitmaken van de Polderdag en met de bezoekers in gesprek gaan.

Blik over polders en grienden
Langs de Essendijk, waar het fietspad en leidingstraat de dijk kruisen, kunt u de gehele dag met een telescoophoogwerker tot een hoogte van 27 meter worden gelift om zo een spectaculair zicht over de polders en omgeving te hebben. Dit, terwijl in de wei naast u de regionale schaapherder Cees van der Sman met zijn hond een demonstratie schapendrijven zal geven, en u ook hier een mooi uitzicht op hebt.

Proef de polders
Zoals elk jaar wordt aan de Polderdag een bepaald thema toegekend. Dit jaar staat de 21e juni dan ook in het teken van Proef de Polders. We laten u graag proeven en genieten van al het moois in de polders, maar er kan ook daadwerkelijk geproefd worden. Rotterdamse Oogst zal op de Vossenburg aanwezig zijn met diverse voedingszaken, zoals de buitenbrouwerij, een jagersbar, een worstendraaier en bakker. Vanaf 17:30 's avonds zal er door Rotterdamse Oogst in samenwerking met Werkplaats Buijtenland ter afsluiting een boerenlandmaaltijd worden bereid. Daarvoor moet u zich wel van tevoren opgeven (http://www.rotterdamseoogst.nl/projecten/10-de-boer-op )

Hop-on , Hop-off gratis busvervoer
Gedurende de dag zal er een gratis Polderpendelbus (de grote gele Amerikaanse schoolbus "Drive to Connect") rijden waar u kunt op- en afstappen. Hop-on , hop-off wanneer hij langskomt. Elk anderhalf uur (10:00 - 11:30 - 13:00 - 14:30 - 16:00) vertrekt deze vanaf Grand Café Restaurant Abel (bij de jachthaven) om vandaar een rondje door de polders te rijden. Via o.a. Essendijk, Schenkeldijk (Klein-Profijt ern Eendenkooi), terug Essendijk, Korteweg, Veerweg, de Golfbaan, Veerweg, Blindeweg richting Koedood (Portland/Carnisselande), terug via Essendijk, Vossenburg, Oudeweg, Rijsdijk, Buytenhof, De Noordbrug, Rijsdijk, Omloopseweg en Essendijk weer naar startpunt Abel. Vanaf de eerste opstapplaats bij de jachthaven brengt de bus u binnen 10 minuten naar de P-plaats Schenkeldijk waar de excusrsies naar Klein Profijt en de Eendenkooi starten o.l.v. het ZHL.

Wandelroutes
Er is een wandelroute uitgezet om de bezoekers een rondje door de polders te laten maken. Dit jaar gaan we daarmee nog meer langs de landerijen en over de akkerranden lopen, dus wat meer "ongebaand" en avontuurlijker, zoals slootje springen met de polsstok. Wandelaars kunnen ook weer het twee jaar geleden geopende boerenlandpad "Vossenpad" lopen over de akkers en door de Rhoonse- en Carnisse Grienden. Ook kan men (langs het Vossenpad, met pendelbus of ander vervoer) naar de P-plaats aan het einde van de Schenkeldijk gaan waar het Zuid-Hollands Landschap een OPEN DAG heeft voor natuurgebied Klein Profijt en de Eendenkooi, waar natuurgidsen aanwezig zijn om u rond te leiden. Starttijden zijn gelijk aan de haltetijden van de Polderpendelbus: 10:10 - 11:40 - 13:10 - 14;40 - 16:10 uur. Maar ook kan er gewandeld worden langs de Koedoodzone, de Rhoonse Weide en de nieuw geopende Groene Verbinding met wandelpark richting de Rijsdijk v.v.

Fietsroutes
Ook dit jaar zijn weer 2 fietsroutes uitgezet, een korte en een lange. Voor mensen van verder weg een mooie gelegenheid om het gebied te verkennen - je kunt zelfs met de fiets in de metro stappen en naar Rhoon komen (station Rhoon op de Erasmuslijn van Spijkenisse > Rotterdam Centraal v.v.).

Gewasborden
Tijdens hun rondes kunnen de bezoekers de verschillende gewassen herkennen aan gewasborden in het veld, die het hele groeiseizoen zullen blijven staan. Zodoende kan men mooi de verschillende ontwikkelstadia en kleurwisselingen van de gewassen blijven volgen, tot en met de oogst aan toe.


De Noordburg - Nieuweweg 7

o Deze boerderij annex stoeterij zal dit jaar als startpunt voor de westzijde van de route fungeren en vooral voor kinderen opgezet zijn.
o De deuren van de stallen en de monumentale boerderij zullen open staan voor het publiek waar o.a. een fokkerij van prachtige Welsh ponys te bekijken is, inclusief een aantal veulens.
o Het Edudelta College Barendrecht zal er informatie verzorgen over de MBO opleidingen paardenhouderij, dierhouderij , loonwerk etc.
o In de ochtend zal er een dressuurwedstrijd voor kinderen worden gehouden
o Een ruilbeurs annex tweedehands kraam voor ruiter- en paardenspullen
o Speciale attractie voor kinderen met een kleurwedstrijd, hoefijzer versieren, een leerzame quiz-speurtocht, een springkussen en ponyrijden
o Verder zal er een knuffelhoek zijn waar je met veulens, cavia's en konijnen kunt kroelen bemand door leden van de kleindierenvereniging Nut & Sport

De Buytenhof - Rijsdijk 98
o Een akkerbouw- en fruitteeltbedrijf dat in de afgelopen 10 jaar is omgebouwd tot een zorgboerderij. In samenwerking met o.a. mensen van de Pameijerstichting wordt de zorgboerderij opgezet waarbij tal van activiteiten en bezigheden de mensen een nuttige daginvulling geven. Er worden allerhande producten geteeld en verwerkt van fruit, vlees en groenten.
o Er is een boerderijwinkel gevestigd waarin zelfgeteelde en gemaakte artikelen worden verkocht en in een theeschenkerij kunt u het ter plaatse ook proeven. Recepten voor de geteelde producten zijn ook voorhanden. Op het gebied van dieren zijn er paarden, schapen, koeien met kalveren en varkens met biggen - van de laatsten wordt ook het vlees verkocht.
o De moestuinen, de boomgaard, kruidentuin en landschapstuin zijn ook open op werkdagen en als de tijd rijp is kan men zijn eigen maaltje kleinfruit (aardbeien) of fruit (appels en peren) plukken
o In het kader van het 10-jarig jubileum is er een kunstproject, de Canvaskapel van Otto de Bruijne
o Vereniging de Carnisse Grienden zal zich presenteren en vertellen over hun activiteiten om de Rhoonse en Carnisse Grienden plus het omliggende gebied te bewaren voor het nageslacht. Veel materiaal dat een beeld geeft over een van de oudste agrarische beroepen, namelijk de griendteelt.
o Op het terras en in de theetuin zal koffie met gebak en een speciaal lunchgerecht worden geserveerd met o.a. worst gemaakt van een Buijtenhofs scharrelvarken .
o Op regelmatige tijden zullen rondleidingen over het De Buytenhof worden gegeven.

De Vossenburg - Korteweg 4
o Een akkerbouwbedrijf met een winkel aan huis en een specialisme, namelijk de teelt en verkoop van groene asperges.
o Er is hier inmiddels ook een volwaardige neventak ontwikkeld in de vorm van een paardenpension naar de nieuwste inzichten. Op het gebied van onderkomen en dierenwelzijn is hier een hit-actief stalling te bewonderen, waar de paarden in groepshuisvesting los kunnen lopen en zelf actief de hele dag met elkaar als kudde optrekken en in beweging, eten en drinken voorzien.
o In een van de landbouwschuren zal een fototentoonstelling worden ingericht, van het leven in en rond de polders en grienden. Er zal werk van o.a. Isabelle Boon, Jeroen van Wissen en Fleur Kooiman.
o Tevens zal een digitale portretfotografe Estella Griffioen aanwezig zijn van 11:00 tot 15:00 om foto's te maken van de bezoekers. Men kan poseren op de trekker, met paard, een strobaal met riek of anderszins tegen een vergoeding van 3,50 per digitale foto en drie foto's voor 10 euro.
o Intratuin zal hier een punt verzorgen waar u even uit kunt rusten en genieten van wat drinken.
o de Vrouwe van Portland, Lien Barendregt, zal aanwezig zijn met een landbouwkennisquiz.
o Aanwezig is ook de ovenverse bakker "Jeroen bakt brood"
o Er zal deze dag een ruilbeurs voor tweedehands paardenspullen zijn.
o Ook spectaculair om te zien zijn de tentoongestelde uilen en andere roofvogels.
o Rotterdamse Oogst en Werkplaats Buijtenland zullen er staan met de Buytenbrouwerij, de jagersbar, een worstendraaier en meer. 's Avonds gevolgd door een Boerenlandmaaltijd met polderproducten waarvoor u zich vantevoren dient op te geven (www.rotterdamseoogst.nl
o De Vossenburg zal tevens het start- en eindpunt zijn van aanspanningen waar de menners hun paarden kunnen laten drinken en rusten tussen de polderrondritten door.

Essendijk 9, 9a & 68
De centrale dijk die de polders doorkruist kent een aantal aanliggende deelnemende agrarische bedrijven:
o Richting Barendrecht op # 68 kleine huisdieren maar ook Alpaca's op de Willemshoeve van de familie van Prooijen..
o Ook aan de Essendijk, op # 9a , vinden we het akkerbouwbedrijf van de Fam. De Klerk die naast een traditioneel bouwplan (aardappels, graan) vooral ook veel spruiten teelt - een gewas waar de veiling van Barendtrecht vroeger min of meer op draaide. Tevens zullen hier de Polderdochters Sharona en Marielle aanwezig zijn om u te informeren over hun actie "Red Polders Rhoon". En er zal een verzameling historische tractoren en machines uit de regio tentoongesteld worden.
o En op # 9 oefent de Fam. van Herk een vollegronds groententeelbedijf van de koude grond uit, een bedrijfsvorm waar vroeger de regio bekend om was. De moestuin van Rotterdam en het achterland werd het wel genoemd, met intensieve groententeelt en nog wat extensievere akkerbouwgewassen zoals kool, graan en aardappelen.

Fam. Kooijman - Koedood 29
o Heeft als hoofdactiviteit de akkerbouw en is daar ook volledig op ingericht met een complete lijn van machines. Van zaaien, planten, spuiten, oogsten, rooien tot sorteren aan toe.

Driepolderpunt - Schenkeldijk
o Op het punt waar de 3 polders te weten Zegenpolder, Molenpolder en Portlandpolder op elkaar aansluiten is enkele jaren terug op de Polderdag een landschapsschilderij onthuld door Alexander Pechtold. Het vormt de omlijsting van onze polders en draagt de litel "onze polders een plaatje"
o Ter illustratie is er een plaquette met daarop teksten en signatuur van lopers van de "Walk of Fame", de polderwandeling die een aantal bekende nederlanders met een link naar de Rhoonse polders, hebben gemaakt
o Verder is daar een rust- en overdenkingspunt geschonken in de vorm van een bank. Deze is geplaatst door de Carnisse Grienden en geeft de bezoekers een mooi uitkijkpunt tijdens hun wandel-of fietsroute door de polders alsmede over de dit jaar "gerenoveerde" Schenkeldijk
o Ook is in 2011 het Vossenpad officieel in gebruik genomen - dit is een permanent natuur- en boerenwandelpad dat door samenwerking tussen verschillende partijen (boeren, Carnisse Grienden en de lange afstands wandelvereniging) is opgezet.
o Het Driepolderpunt zal ook worden opgenomen in de wandelroutes (Akkerpad en Vossepad) en ook de deelnemer aan de korte fietsroute zal langs dit punt komen.

Molenplaats - Essendijk 38
Op deze locatie zijn de grondvesten van een de oude molen te zien die voorheen de Zegenpolder bemaalde en zorgde voor het juiste waterpeil. De Familie Barendregt heeft plannen om in de toekomst deze molen weer op te bouwen als historisch markeerpunt in het land, hetgeen ook in het alternatieve boerenplan "Levend Buijtenland van Rhoon" is opgenomen. Door het volgen van de wandelroute komt men vanzelf langs de molenplaats.

Recreatief medegebruik
Door de polders heen zullen verschillende gebruikers van het huidige polderlandschap hun activiteiten tentoon spreiden.
o Op wisselende momenten en punten kunt u zo een groep Nordic Walkers uit de opleiding van Aad Wijntjes tegenkomen.
o Of er wordt getraind en gelopen door de Tempelrunners en andere lopers en joggers in voorbereiding op een volgend hardloopevenement.
o Ook kunt u rijders en amazones van diverse maneges en rijverenigingen in het gebied tegenkomen op uw wandel- of fietstocht.
o Maar er zullen ook mensen gewoon de hond uitlaten of op een andere manier genieten van de vrijheid en ruimte die de huidige polder hen biedt, hardlopend, fietsend of wandelend.

Want de polders in hun huidige staat geven veel vrijheid, vertier en vreugde en dat willen we zo houden.

Verzorging onderweg
Voor de vrijwilligers zijn er lunchpakketten beschikbaar en er zal ook EHBO aanwezig zijn. Maar voor de bezoekers en hun behoeften zal ook worden gezorgd. Want de uitspanningen die in de route zijn opgenomen (De Buytenhof, Brasserie de Rhoonse Polder en Grand Café Restaurant Abel) serveren allemaal een speciaal aan de Polder gerelateerd menu.
Zo zal de Buytenhof een lunchgerecht van eigen producten serveren met o.a. speciale worst van een Buijtenhofs scharrelvarken. Abel serveert al enige tijd de groene asperges van Adjan Vos vanaf de kaart en de Brasserie Rhoonse Polder heeft ook een specialiteit op het menu, de Polderlunch.
En op de Vossenburg dus de vloeibare versnaperingen van Intratuin en Rotterdamse Oogst

Kortom, u hoeft deze Polderdag niets te kort te komen!

(Door HIER te klikken kunt u deze tekst ook als pdf downloaden)