Rhoonse Polder
contact

P. Rooimans: 010 - 501 70 94
Th. Binder: 010 - 501 62 84
A. Vos: 010 - 501 25 32
W.G. Warnaar: 010 - 501 74 81

contact

Routes door de polders

Op zaterdag 21 juni 2014, de langste dag, wordt er weer een Polderdag georganiseerd. In het gebied zijn die dag verschillende objecten te bekijken die te voet of per fiets bezocht kunnen worden. Er is een wandeltraject die dwars door de landerijen over akkers en sloten (maar kan ook via de verharde weg) loopt. Via de Buijtenhof , Henk van de Linden en de Rand van Rhoon kan gelopen worden naar de Schenkeldijk / Molenpolderse Zeedijk. Deze dijk, de enige overgebleven grasdijk in de polders, kan helemaal worden gelopen tot aan de Korteweg. Daar kan men kiezen voor doorlopen en de volgende omgang nemen Voorbeeldplattegrond, zoals routes in 2007of via de Vossenburg en de Achterweg weer terug naar de Buijtenhof

Het andere "rondje" dat is voorzien start van de Vossenburg naar diezelfde grasdijk - Molenpolderse Zeedijk. Vandaar is een omgang voorzien de hele dijk uitlopen richting de Koedood, een doorsteek maken naar de Carnisse Grienden en via de Hooge Veld en achter de golfbaan (langs Klein Profijt) weer terug naar de Schenkeldijk - de Blindweg of Molenpolderse zeedijk en weer terug naar de Vossenburg.

Deze route is op de Polderdag 2010 officieel in gebruik genomen als boerenlandwandeling Het Vossenpad 

Verder kan men per fiets (liever niet per auto) langs de meeste bezienswaardigheden. De routes kunnen overal gestart worden aan de hand van de plattegrond in De Schakel van 18 juni. Op de volgende punten zullen extra exemplaren beschikbaar zijn:

o Gemeentehuis Albrandswaard, Hofhoek te Poortugaal
o Bij de Fam. Vos aan de Korteweg 4 te Rhoon
o Bij de Fam. Kooiman aan de Koedood 29 te Rhoon
o Zorgboerderij De Buytenhof, Rijsdijk 98 te Rhoon

Bejaardenbus & Taxi Polderdag Voor ouderen en minder validen zullen busjes door het gebied rijden om (een deel van) de route af te leggen.

Ook zullen diverse met paarden getrokken koetsen (het zogenaamd aangespannen rijden of mennen) voor vervoer en een rondrit door de polders zorgen.

Aanspanning Sjaak Mes PolderTax

 

 

 

Op deze dag zullen verschillende (cultuurhistorische) punten open staan voor het publiek. Ze zijn overzichtelijk gerangschikt en in een korte beschrijving weergegeven. Ook zullen er activiteiten ontplooid worden die een relatie hebben met het dagelijkse polderleven. De Vereniging Carnisse Grienden en het Platform Polders Albrandswaard zullen voorlichting geven. Bij sommige boerderijen zal ook het verschil tussen "oude" en "moderne" landbouw worden getoond met historische landbouwwerktuigen. In en rond een boerderij zal er een beeldentuin en expositie worden ingericht. Maar ook een nieuwe activiteit zal te zien zijn, namelijk de mix tussen agrarisch en zorg op zorgboerderij "De Buijtenhof".

Tuinderijprodcuten van Herk Essendijk 7Boeren en bewoners zullen hun bedrijven en erven openstellen. Zij kunnen u vertellen over de gewassen die ze telen en wat daarbij komt kijken. Melkveebedrijven en fokkers zullen deelnemen en met trots hun resultaten aan u tonen.


Hamburgers groeien nu eenmaal niet in een diepvriesvak en patat niet in een puntzak - appels groeien niet in blik en melk ontstaat niet in een pak. Allemaal ingrediënten die u op een steenworp van de grote stad kunt beleven tijdens onze Polderdag. En dat moet vooral zo blijven......